Roggestraat 12
Dit adres op zichzelf zal veel Deventenaren niet veel zeggen, maar de toevoeging Chez Antoinette zal bij velen tot een blik van herkenning leiden. Al meer dan een halve eeuw is dit pand een horecabedrijf. Antoinette Legel verhuisde eind jaren zestig van Rotterdam naar Deventer om in het Bergkwartier een café te runnen. En nog steeds staat er een Legel aan het roer: kleinzoon Alain. Maar laten we vooral niet vergeten dat zoon Hans en zijn vrouw Lidy een grote rol hebben gespeeld in het horecabedrijf dat gaandeweg van kroeg meer en meer werd omgeturnd tot restaurant waar veel aandacht was voor de Portugese keuken. Lidy was altijd de chef-kok van het restaurant en Hans bemoeide zich vooral met de voorkant: de bediening.
Het restaurant mocht dan weliswaar een steeds belangrijkere rol innemen in het horeca-etablissement, de bodega ( een soort van kleine bruine kroeg in dit geval) was voor veel nachtbrakers een toevluchtsoord na een avondje stappen in het Deventer centrum. Vooral aan het broodje ovo ( Portugees voor ei, met onder meer gebakken ei, kool, spekjes en whiskey saus) bewaren veel kroegtijgers nog warme herinneringen.